arpadfiai-Szent Korona értékrend
Menü
 
óra
 
KéPek
KéPek : Nagytarcsa falunap és Magyar örökség napja!Képtárak: Súgó

Nagytarcsa első ízben vett részt a magyar örökség napi országos programsorozatban, szeptember 17én, aminek keretében a falu jellegzetességeit ismerhették meg az odalátogatók. Betekintést nyerhettünk a katolikus, templomba, a falumúzeumba, és a helyi nagytemplomba is. A falu evangélikus, de mivel élnek ott katolikusok is, ezért van a Faluban egy katolikus kis templom.

A település régóta lakott, már a romai korból is vannak leletek. a jelenlegi gyógyszertár helyén találtak egy táltos (a helyiek tévesen sámánnak hívják)sípot, amely a település címerében is megtalálható, és ki van állítva a falumúzeumban.

A település magyar gyökerű, de miután a 19 századba beköltöztek tóthok, ezért eltothosodott. Békében él itt a két náció.

A település, csendes, békés képet mutatott mikor ott jártunk. Azon ritka települések egyike, amely még élőben őrzi hagyományait. az öregek, egy része, még népviseletbe éli életét, és nemcsak őrzi a hagyományt.ahogy egy helyi mondta, amikor Rákospalotaiak kivetkőztek, akkor Cinkotaiak és Nagytarcsaiak vették meg a ruháikat. Már Cinkotán egy öregasszony él, aki népviseletbe jár, Nagytarcsán ellentétben ehhez képest még sokan.

 A katolikus templom mellett érdemes megemlíteni a helyi turul szobrot, amelyet az átkos idején bontattak le, majd a rendszerváltásnak nevezett folyamat után 2000be állítottak fel újra. Eredeti helyén most az első és második világháborús hősök emlékműve áll, az evangélikus templom kertjében. A templom előtti téren állították fel a Turult újra 200ben. Az evangélikus templomot több dolog miatt is érdemes megemlíteni.

 Egyfelől a lelkész szerint itt még élő hite van embereknek, nemcsak vasárnapi templomba járok vannak. Másfelől a templom idén 80 éves, a régi helyén építettek fel nyolc hónap alatt, ami mai szemmel elképesztően gyors, amikor ma egy utaszaftaltozás kerül ennyi időbe. És még azt mondják mai jobb mint akkoriban...
De vissza a templomhoz. A templomnak egyedülálló módon mozgó szentképe van, amely az egyházi év négy eseményét jeleníti meg.

Híres még a település, az evangélikus körökben közismert Nap templomkórusáról is. Ha akar egy kellemeset sétálni jó környezetben, egy békés, hagyoimányait még részben örző faluban, látogasson el, ebbe a gyönyörű faluba, amely Budapestől 8 kmre található, Cinkota melett a Gödöllői térségben.,

Egy hére rá rendezték meg a Falunapot, civil össztefogássaL nulla pénzből. A képeinken abból az eseményből is válogatunk.

Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!

   
     

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK