arpadfiai-Szent Korona értékrend
Menü
 
óra
 
kultura/hagyományok
kultura/hagyományok : A palócok frissítve!

A palócok frissítve!

  2011.12.16. 11:38


Palócföld hazánk északi részén terül el, a Mátrától és a Bükktõl északra fekvõ terület: a Felföld valamint a Mátra vidéke. 1920-ban, Magyarország szétdarabolásakor a Palócföld egy része is mai határainkon kívülre került, a mai Szlovákia része lett. Békében életk, a területen ugyancsak régen ott élő tothokkal, akiket ma Szovákkoként ismerünk.

Palóc képek tovább>>>

Duda: Tereske-Elszaladt az arany

Pál Pista Bácsi 89 éves (így mulat egy palóc dudás)

 Pál Pista Bácsi -Ha szerettem volna (felvétel VII. Tekerő és Duda szaktábor)
Palóc népdalok:
 


A palócok erdete ellenmondásos!
Ellentmondásos, az is, hogy mikor kerültek a Kárpát-medencébe.

  • Egyes történészek azt mondják, hogy a Felföldön élõ õslakosság és a török eredetû kabar nép keveredésébõl jött létre a palóc nép.
  • Mások szerint Árpád hadához csatlakozva jöttek be hazánkba.
  • Ismét mások szerint a kunok egyik ága a palóc.
  • az ősi palóc legendékból kiindulva, a  legvalószínübb, hogy ősi hunféle nép, akik már Árpád előtt is itt éltek, és Attila halála után Attila egy fiának leszármazottai, mint a Székelyek
  • Ismét más elméletek szerint , a Kárpát mendcébe volt egy ősmüűveltség egy nép, amelynek egyes törzsei innen kivándoroltak, és ide tértek vissza, és a a Palocok az egyik ilyen őstörzs,  akik azonban sose hagyták el a Kárpát medencét, az az itteni őstelepepes népleszármazottai.

 

Miután egyetlen forrás se utal arra, hogy az ide visszatérő Árpád féle magyaroknak kellett szótár, és nem is irtották ki az itt élőket, akkor valószínűleg ők is magyarok lehetnek, magyar nyelvet beszéltek. miután van egy jellegezetes csak rájuk jellemző kinézet, ezért valószínüleg az átlag magyarnál jobban őrizték ősi vérük.
E sorok írója, apai ágon Palóc, és a fenntmaradt ősi legenda szerint, Árpád idejáéig visszavazathető a család, bár erre nincs írásosos bizonyság de miután a történelem a győztesek igazsága, ezért az ilyen mondákat is -fenntartásokkal kezeve-, vehetjük annyira hitelesnek, mint a leltekkel alá nem  támasztható egyéb történelmi téziseket.

Szokásaikat, kultúrjukat tekintve a Palócok mindenképpen igaz magyar emberek- Ősi magyar hagyományuk, szokásaik is ezt támasztják alá, ezt tarthatjuk a leginkább hitelesnek.

A Palóc ember külsõre nézve izmos, erõs, edzett, munkabíró. Általában jobbágyként éltek a régi idõben.

A férfiak katonás testtartásúak, egészséges színû, napbarnított arcuk van, kék vagy barna szemmel, bajusszal, szakáll nélkül.

Az asszonyok hajukat hagyományosan kontyra kötik, a leányok egy ágba fonva,hátul leeresztve viselik, ünnep alkalmával pántlikát kötnek bele.


 Belső tulajdonságuk a  makacsság. Makacsok, mint a Székelyek. Ez a közös rokonságra utal. A palóc a székelyhez hasonlóan furfangos észjárású nép. Vidám akkor is, ha sanyarú sors jutitt nekik Dalba önti örömét, bánatát, szenvedését és boldogságát.
Dalai õszinték, egyszerûek.

A palóc ember büszke, önérzetes. Az idegen iránt bizalmatlan, zárkózott, de ha valakit megszeret, annak szívét, lelkét kitárja. Az öregebbek csöndesek, nyugodtak, ám a fiatalok lobbanékony természetûek, mint általában a magyar ember.

A palóc legény edzett,  jó katona. Lóra termett, a kisgyermeket, mihelyt járni tudott, hagyományosan lóra ültették, s a ló hátán nõtt föl.
A palóc ember szereti a társaságot, s a farsang, lakodalom, búcsú, disznótor mind jó alkalmak voltak a társas összejövetelre.

Népviselet!
Ruházatuk tiszta, házuk tája rendezett.
A férfiak népviselete egyszerû: fehér, bõ ujjú inget viselnek, az ing fölött sötétkék vagy feketemellénnyel, fekete nyakkendõvel. Télen cifraszûrt, ködmönt vagy bekecset vesznekómagukra.
A lányok, asszonyok cifrán, tarkán szeretnek öltözködni. Csipkés, fodros, rövid ujjú ingükre selyem vagy bársony felsõ kerül, fölülre nagy virágos, rojtos „nyakba való kendõt”kötnek. Szoknyájuk bõ, alul szegett szalaggal. Egyszerre hatott is magukra vesznek, a legfölsõ a legdíszesebb.Lábukra magas sarkú csizmát húznak.
A lányok hajadonfõvel vagy pártában járnak, az asszonyok kendõt kötnek. Népviseletük díszes és különös, ünnep alkalmával ma is sokan szívesen viselik.

Egy-egy palóc nagycsaládot „hadnak” neveznek. A had régen együtt építette házát, és együtt dolgozott a disznóölésnél. Egymást segítették, ahol tudták.
A palócok nagy része régebben földmûvelésbõl élt, télen söprût
kötött, szakajtót font, szerszámokat faragott. Fontos foglalkozási ág volt náluk a méhészet és a halászat és a pásztorkodás is.

Szorgalmas nép, nem ül tétlenül.
Palócok ma:
A palóc emberek nagy része ma is tiszteli magyar hagyományunkat, figyelembe veszi a jeles
napokat, a szerint vet, arat, éli napjait.
Igen hívõ, a Jóistenben bízó nép, vallása katolikus. A palócok, õsi hitünket követve igen tisztelik Boldogasszonyunkat. Sok helyen „öltöztetik” Mária szobrát: amilyen ünnep közeledik, annak megfelelõ ruhába bújtatják a kis Mária-szobrokat, amelyeknek a faluban meghatározott helye van.
Az ilyen szobrocskákat „öltöztetõ Máriácskának” nevezik.
Híres búcsújáró helyük Mátraverebély-Szentkút és a Karancs hegye.
Õsi magyar hitünkbõl is sokat megtartottak és keverték a kerszténységgel!

 Ismerik a táltosok hagyományát, a garabonciás diákot.
Nyelvjárásuk eltér a többi vidék nyelvétõl: „a” hang helyett rövid „á”-t ejtenek, az „á” hang helyett pedig inkább mély „a”-t mondanak.
Nagyon gazdag náluk az élet jeles fordulópontjai megünneplésének hagyománya. A születést, a lakodalmat és a temetést nagy pompával ünneplik. A többi szokás is tovább maradt fönn náluk, mint sok más vidékünkön.

Épitkezés:
Lakóházaik ma is olyanok, mint régen, csak az anyaguk változott meg.

A legõsibb a tölgyfából ácsolt ház volt, késõbbiek a „vert falú” házak, amelyet sárból készítettek.  Ma kõbõl és téglából építkeznek.

Hollókõ,gyönyörû palóc falu , ami õsi formájában maradt meg, nem múzeumként, hanem élõ faluként.
Ha Palócföldön jár, látogasson el Hollókõre, s ne feledkezzen el beszélgetni egy-egy öreg nénivel. Akkor majd megtapasztalja, mit jelent az, hogy a palóc igen jólelkû nép.
.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend