arpadfiai-Szent Korona értékrend
Menü
 
óra
 
kultura/hagyományok
kultura/hagyományok : Akik elcsángáltak! (a Csángó magyarokról)

Akik elcsángáltak! (a Csángó magyarokról)

Fusti  2011.11.26. 11:51

A Kárpát medence határában élnek, Gyimesföldön, és azon túl Moldovában az úgynevezett csángók, akik a magyarság legősibb kultúráját őrzik. Lakhelyük alapján Moldovai vagy Gyimesi részekrer oszlanak. A kultúrájuk is eltér területük alapján.
Közéjük számolják még a Barcasági magyarokat is.

kapocsolodó képek: Akik elcsángáltak!(Csángó képek) tovább>>>
 


Moldvai csángók
Eredetükről, nem sokat tudni, mint a legtöbb magyar vérsgét még örző népcsoprtról.

A népcsoport magját feltehetően a honfoglaláskor határőrzőként kint hagyott magyarok alkották, akik mellé a  a 12–13. században erdélyi és Felső-Tisza-vidéki magyarokat telepítettek. De akadnak olyan vélemények is, hogy ez csak a honfoglalás mitosz féligazsága, és valójában a csángók is az a mindíg itt élő őstelepes néphez tartoznak. Mi ezen utóbbi véleményt fogadjuk el.
Ami bizonyos, hogy Árpádék idejétől itt ének és védik a határt  A 15–17. század között magyar husziták és erdélyi menekültek csoportjai érkeztek az ezeréves határt védő nemzetséghez, vagy nemzetrészhez. Az 1764-es madéfalvi veszedelem után pedig  székely népesség os telepedett be, amikor a hadkötelesség elől menekülő székelyek a hegyeken túlra menekültek az osztrák hadsereg elől elrejtőzve.

Moldvai csángók
A Kárpátokon túl Moldva tartományban élnek,
A magyarul még tudó moldvai csángók száma a legutóbbi felmérések szerint 62 ezer körülire tehető, ez a népcsoportnak csak mintegy egynegyede.

nyelvük:
A moldvai csángók egy kisebb része, az északi csángók a magyar nyelv olyan változatát beszélik, amely sok vonásában a középkori magyar nyelvet őrzi. Számos olyan régi szavuk van, amely a mai magyar nyelvből már eltűnt (filjesz, ahét, bücsü, csúkmony, eszüdni, jü, külpis stb.), ezenkívül  román jövevényszót is használnak. Ma ez a magyar nyelv egyetlen önálló regionális dialektusa (vagyis nem csupán a magyar nyelvjárások egyike, hanem az irodalmi nyelvtől erősen különböző nyelvváltozat). Beszédük nehezen érthető más magyarok számára.
A moldvai csángók nagyobb része a székely nyelvjárásokhoz hasonló nyelvváltozatot használ, csak több benne a régies szó és nyelvi forma, illetve a román kölcsönzés, mint a mai székelyek nyelvében.
Csoportjaik:

 • Északi csángók:
  Románvásár (Roman) közelében élnek. Főbb településeik: Szabófalva, Kelgyest, Újfalu, Jugán, Tamásfalva, Dzsidafalva. A legrégebbi csoportot képviselik, akik máig megőrizték középkori dialektusukat. Létszámuk kb. 10-15 000 fő.
 • Déli csángók és „székelyes csángók”
  Bákó (Bacau) és Vráncsa (Vrancea) megyékben laknak, az Aranyos-Besztercébe futó Tatros, Uz, Szalonc, Ojtoz és Tázló patakok völgyében, valamint a Szeret folyó torkolatvidékén. A magyar anyanyelvű moldvai katolikusok mintegy 80%-a ehhez a csoporthoz tartozik.


Gyimesi csángók
A gyimesi csángók Moldva és Erdély határán, a Tatros folyó forrásvidékén élnek. Őseik a 17–18. században csíki székely és moldvai magyar falvakból vándorolhattak ki. Fő foglalkozásuk a havasi állattenyésztés és a fakitermelés.

Településeik:

 • Gyimesfelsőlok
 • Gyimesközéplok
 • Gyimesbükk
 • Magyarcsügés
 • Kostelek
 • Egerszék és lefelé az Úz- völgye, valamint tőle északra a Csobányos- völgye
 • Háromkút


Barcasági csángók
A barcasági csángók székely eredetű népcsoport akik a Barcaság délkeleti részén, Brassó közelében laknak. Magukat magyaroknak mondják, a szomszédos székelyek hívják őket csángóknak. Nyelvük nagyjából megegyezik a székelyekével. A Négyfaluban és a Háromfaluban lakó fő csoportjukat hétfalusi csángóknak nevezik. Szász hatásra az evangélikus felekezet tagjai lettek.
Településeik:

 • Apáca
 • Barcaújfalu
 • Halmágy
 • Krizba
 • Négyfalu: Bácsfalu, Türkös, Csernátfalu, Hosszúfalu
 • Háromfalu: Tatrang, Zajzon és Pürkerec


A hegyekbe, a világtól kissé elzárva belterjesen életek, ezért nyelvük mellett a kultúrájukban is egy ősibb szinten maradtak. A néprajzosok szerint a 14.-16. századi magyar kultúrát őrizhetik. Ruháik meglepően színesek, és a Kárpát meednece többi részéhez képest jobban őrizik, és élik meg a magyar hagyományokat.
A XX. század második felében kialakult magyar táncházmozgalom, hagyományőrzésük, és alapesetben egyszerű körtáncaik miatt, nagy előszeretettel nyúlt vissza táncaikhoz és zenéjükhöz, ezért mára a csángó táncokat és zenét, viszonylag sokan ismerik a lakhelyükön túl  is.

 A vallásuk romai katolikus maradt, egy román Ortodox környezetben. Szegények, ugyanakkor megőrizték a magyarságra sokáig jellemző  sokgyerekes családmodellt és szegényen is boldogok tudnak lenni,bizonyítván azt, hogy nem a pénz boldogít!

A mai helyzetük felemás.Akadnak köztük olyanok akik nem is beszélnek magyarul, de mégis magyarnak tartják magukat, mások pedig, magyarul beszélnek ugyan, de románnak mondják maguk. A rádiójukba folyton mondják, hogy ők romai katolikusok, amit egyesek úgy értenek, hogy román katolikusok.
Manapság több szervezet alapítvány is küzd a csángó magyarok megmaradásáért, akiket Európa legveszélyeztetettebb kisebbségeként tartanak számon, mégse tesz semmit értük az Europai integráció, ahogy azt a magyarok esetében már megszokhattuk Európától! Az anyaországból indulnak programok, amik keretén belül,pl. nyári szünetekben tanárok járnak ki magyar nyelvet és történelmet tanítani.

Felfogásukra, nagyon jellemző egy youtubos hozzászólás, aminek a lényege az, hogy népek,urak jöttek mentek, de ők a csángók  mindig maradtak.
A csángó himnuszba benne van, hogy "mert mi is magyarok vagyunk".
Tekintsünk, hát rájuk mi is így.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend