Egy időutazásra invitálom Önöket, múltunk és jelenünk között. Ami történelmünkön keresztül idézi meg őseink ételeit, hitvilágát. Melyben törekedtünk az eredeti receptúrák felhasználására. Mérhetetlenül nagy segítségünkre volt egy, a XVII. századból ránk maradt szakácskönyvecske „Csáktornyai Zrínyi udvar Szakácsmesterségnek könyvecskéje”. Tanulmányozása alatt megdöbbenve vettük észre, hogy a ma oly divatos, egészséges alapanyagok akkoriban mindennaposak voltak. Mint például: nádcukor, köles és a különböző saláták. Nagy gondot fordítottak a rendszeres böjtnapokra, melyekre igen színes kímélő ételeket készítettek. Nem utolsó sorban nagy örömet okozott nyelvezete, ami több száz év után is érhető az odafigyelők számára.
A magyar konyha rendkívül ősi múltra tekint vissza. Európában nincs még egy nép, melynek gyökerei a keleti gasztronómiához vezethető vissza, mégpedig a Közép Ázsiai lovaskultúrákhoz, mint a szkíta, hun, avar.
Bebizonyítva, hogy a ma „egészségesnek” számító ételek, alapanyagok a régi időkben teljesen természetesnek számítottak. Így biztosítva fogyasztóiknak szükséges energiát és egészséget. Az ételek elkészítésében fontos szerepet játszott hitviláguk, Istenhez és a természethez fűződő kapcsolatuk. Áldós ételeikbe, azaz áldozati ételeikhez gondosan válogatott alapanyagokat válaszoztak, hiszen az Istennek szánt étel nem is lehetett más, mint a legtisztább és legízletesebb ajándék. Ami megmaradt a testet és a lelket egyaránt építő „étek”.
Ételeink 3 fő csoportra oszthatók:
Az első, egy a késő középkorból származó köznépi étel, a Tócsni*, amit mi számos ízletes feltéttel újraértelmeztünk.
A második a történelmet idéző, korokat átívelő történelmi magyar ételek sorát idézi meg eredeti korabeli receptek alapján.
A harmadik és számunkra oly fontos rész, gyógyító étkeket gyűjtöttünk egy csokorba. Amit régen a Táltos által összeállított alapanyagokból készítettek el, és mi vegyítettük ősink régmúlt tudását a mai tudományos eredményekkel. Mindehhez egy igen komoly csoport nyújt segítséget mely orvos, antropológus, humánbiológus, természetgyógyászokból áll. A mai tudomány meglepő bizonyítékokkal alátámasztotta, őseink nem is voltak olya primitívek, mint azt állították évtizedeken keresztül. Igen magas volt a sebészi és az egyéb gyógyászati ismeretük, különösen a nomád sztyeppei népeknél. Ennek egyik alapköve az életmód. Ehhez igyekeztünk összeállítani olyan menüket, amelyek a különböző betegség típusokra gyógyító hatásukban, összetételükben, valamint fűszerezésükkel erősítve a gyógyítás hatásfokát.
Ezek összeállításában figyelembe kellett vennünk a megváltozott életformát. A régi recepteket a mai igényekhez igazítottuk, megtartva ősi gyógyhatásukat.
Nem állítjuk azt, hogy kizárólag ezen ételek fogyasztásával a gyógyulás megtörténik, de az egyéb gyógyászati kezeléseknek fontos kiegészítője. Úgy a daganatos, érrendszeri vagy egyéb, a társadalmunkra oly jellemző betegségtípusokra.
Végezetül bízunk abban, hogy a megkóstolt ételeink által harmónia, öröm és egészség járja át Önöket. Őseink útját járva kívánunk Isten áldását kérve jó étvágyat!
„Alapítva az idők kezdetin”